Diensten van Belasting Adviesgroep Rotterdam • Bedrijfsopvolging

Belasting Adviesgroep Rotterdam
Belasting Adviesgroep Rotterdam • Accountancy & Advies

Telefoonnummer
010 - 3075832

Diensten » Bedrijfsopvolging

Elke ondernemer krijgt te maken met het vraagstuk van de bedrijfsopvolging. Na jarenlang uw ziel en zaligheid in uw onderneming te hebben gestopt, wilt u dat uw bedrijf in veilige handen is zodat uw zaak succesvol wordt voortgezet.

Bij bedrijfsopvolging spelen twee zaken. Aan de ene kant dient het bedrijf er op voorbereid te zijn dat u om welke reden dan ook (tijdelijk) niet meer bij de onderneming betrokken bent. Aan de andere kant wilt u op termijn uw onderneming op een fiscaal zo gunstig mogelijke wijze overdragen aan één van uw kinderen of personeelsleden.

 

Bedrijfsopvolgingsplan

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 40% van de ondernemers voor zijn 50ste stopt met werken. Dit kan zijn door ziekte, (vervroegd) pensioen of overlijden. In alle gevallen is het verstandig dat u een goed plan, het bedrijfsopvolgingsplan heeft klaarliggen over hoe uw onderneming moet worden voortgezet. Hierbij moet u denken aan:

• Welke stappen moeten er bij de genoemde situaties worden genomen?
• Wie wordt tot directeur benoemd?
• Hoe worden beslissingen genomen?
• Hoe ziet de financiële positie van het bedrijf eruit?
• Wordt het bedrijf voortgezet of moet het worden verkocht?
• Worden klanten en opdrachtgevers op de hoogte gesteld?
• Wat is de positie van de familieleden die niet bij het bedrijf werken en hoe worden hun belangen behartigd?

 

Specialisten in bedrijfsopvolging

Belasting Adviesgroep Rotterdam is gespecialiseerd in deze vraagstukken. Wij kunnen u begeleiden bij het opstellen van dit plan. U kunt ons ook inschakelen om het plan te beoordelen en er een advies over op te stellen.

 

Fiscale faciliteiten bedrijfsopvolging

U wilt voorkomen dat uw onderneming wordt verkocht en u heeft iemand aangewezen om de zaak over te nemen. Vaak beschikt de overnemende partij (uw kind of aangewezen personeelslid) over onvoldoende liquide middelen om deze overname te kunnen financieren. Om de voortzetting van het bedrijf niet in gevaar te brengen zijn er binnen de fiscale regelgeving faciliteiten beschikbaar om deze problemen te voorkomen.

Onder bepaalde voorwaarden wordt er bijvoorbeeld in de huidige wet geen schenkingsrecht geheven over 70% van de waarde van de onderneming (of B.V.). Voor het dan nog verschuldigde schenkingsrecht krijgt de ondernemer 10 jaar uitstel van betaling. Dit is erg aantrekkelijk voor ondernemers die van plan zijn hun eenmanszaak, VOF of B.V. eerdaags voor een aantrekkelijke prijs te verkopen aan bijvoorbeeld één van hun kinderen.

 

Leg uw bedrijfsopvolging nu vast

Graag adviseren wij u op dit gebied. Wij nodigen u uit om geheel vrijblijvend contact op te nemen voor een oriënterend gesprek over uw bedrijfsopvolging.