Diensten van Belasting Adviesgroep Rotterdam • Begeleiding overgang eenmanszaak naar B.V.

Belasting Adviesgroep Rotterdam
Belasting Adviesgroep Rotterdam • Accountancy & Advies

Telefoonnummer
010 - 3075832

Diensten » Begeleiding overgang eenmanszaak naar B.V.

Veel startende ondernemers beginnen hun onderneming in de vorm van een eenmanszaak. Na enkele jaren van groei kan het moment daar zijn om de rechtsvorm te veranderen naar een B.V. Bijvoorbeeld omdat het toptarief in de inkomstenbelasting beduidend hoger is dan het tarief van de vennootschapsbelasting waartegen de winst van de B.V. belast is.

 

Wanneer gaat u over tot een B.V.?

De overgang naar een B.V. is vanuit fiscaal perspectief interessant als de jaarwinst van de onderneming een bepaald bedrag overschrijdt of als het risico binnen de onderneming is toegenomen. In grote lijnen ligt het omslagpunt bij een jaarwinst van € 75.000,--. Maar er spelen meer factoren mee. Wij kunnen voor uw specifieke situatie precies berekenen wat voor u de laagste belastingdruk oplevert.

 

B.V. met terugwerkende kracht

Veel ondernemers weten helaas niet dat zij met terugwerkende kracht van 15 maanden hun onderneming voor fiscaal perspectief kunnen omzetten in een B.V. Het is mogelijk eerst de jaarwinst af te wachten voordat de onderneming wordt omgezet in een B.V. U kunt dus exact berekenen wat de overgang naar de B.V. voor u aan voordeel oplevert.

 

Geruisloze of ruisende overgang naar een B.V.

Bij de overgang van de eenmanszaak naar de B.V. heeft de ondernemer de keuze of dit geruisloos of ruisend gebeurt.

Geruisloze overgang naar een B.V.
Bij een geruisloze overgang gaat de onderneming tegen boekwaarde over naar de B.V. Er hoeft geen belasting betaald te worden over de aanwezige goodwill en stille reserves. Zeker als deze aanzienlijk zijn, kan dit een goede keuze zijn. Bij de geruisloze overgang dient wel een verzoek ingediend te worden bij de belastingdienst die diverse voorwaarden zal stellen voordat zij met de geruisloze overgang akkoord zal gaan.

Ruisende overgang naar een B.V.
Bij een ruisende inbreng van de onderneming in de B.V. dient de ondernemer belasting te betalen over de aanwezige stille reserves en goodwill. Hier staat tegenover dat de ondernemer gebruik kan maken van diverse fiscale faciliteiten zoals de stakingswinstvrijstelling. Ook kan de ondernemer een lijfrente bedingen bij de B.V. waardoor de stakingswinst kan worden verlaagd. De B.V. zal daarnaast ook nog mogen afschrijven over de stille reserves en de goodwill. Wat voor u de voordeligste keuze is, is dus sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. Belasting Adviesgroep Rotterdam kan exact berekenen wat voor u de voordeligste keuze is.

 

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek

Wilt u meer informatie over de overgang naar een B.V.? Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek. U kunt met ons contact opnemen of uw gegevens achterlaten op de contactpagina. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.